Tak přece jen slapové síly?

17.5.2007
Citace:
G.Choblet et al., Powering prolonged hydrothermal activity inside Enceladus, Nature Astronomy (2017), doi:10.1038/s41550-017-0289-8
Zdroj
Saturnův měsíc Enceladus (foto NASA)

Před nedávnem jsme přinesli zajímavou zprávu o mechanismu, který vytváří gejzíry vodní páry v oblasti jižného pólu Saturnova měsíce Enceladus (viz akademon.cz 14.3.2007) a už je tu nová teorie. Podle původních výpočtů jsou slapové síly nedostatečné pro vytvoření takového množství tepla. Nicméně Doc.Francise Nimma, z University of California v Santa Cruz tyto výpočty revidoval a dospěl k závěru, že pokud působí v oblastí zlomů, tření jejich ploch o sebe se může uvolnit dostatek energie. Dle jeho názoru vzniká ve zlomech sublimací přímo zmrzlá vodní pára, která proudí ven. Obchází tak nutnost vzniku kapalné vody, což je vlastně energeticky nejnáročnější krok.

7.11.2017: Další zpřesňující výpočty ukázaly, že dostatek tepla pro udržení kapalného oceánu pod ledovým příkrovem Enceladu nejspíše vzniká i díky slapovým pohybům vody v porézních horninách. Díky této obdobě přílivu a odlivu vzniká výkon 10 GW, což představuje významný příspěvek k ohřívání Saturnova měsíce. Pro jeho udržení ve stávajícím stavu je třeba více než 20 GW.

 
Odeslat komentář k článku "Tak přece jen slapové síly? "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Tak přece jen slapové síly? " e-mailem

Diskuse/Aktualizace